Τετάρτη 28 Μαΐου 2008

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 71-55 - "Ερυθρόλευκη" ισοφάριση!

Ο Ολυμπιακός παίζοντας ψυχωμένα επιβλήθηκε του Παναθηναϊκού -για πρώτη φορά φέτος- με 71-55 και έφερε στα ίσια τη σειρά των τελικών. Οι «ερυθρόλευκοι» ήταν πολύ καλύτεροι σε άμυνα κι επίθεση και έφτασαν χωρίς να απειληθούν στο ροζ φύλλο. Πλέον, οι δύο αιώνιοι ανανεώνουν το ραντεβού τους για την Πέμπτη στο ΟΑΚΑ, αναζητώντας τη δεύτερη νίκη.


Η ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη αυτή τη φορά ήταν συγκεντρωμένη και ήξερε πως να αντιμετωπίσει το παιχνίδι του Παναθηναϊκού, ενώ τόσο σε άμυνα, όσο και σε επίθεση οι «ερυθρόλευκοι» έδειξαν μεγάλη διάθεση. Από την άλλη, το συγκρότημα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς χωρίς φαντασία στο παρκέ, εγκλωβίστηκε στην αδυναμία του να πάει στο καλάθι, την ώρα που το μεγάλο όπλο των «πρασίνων», τα τρίποντα, έμεινε άσφαιρο (8/28).

Ο Λιν Γκριρ με 20 πόντους (3/3β., 1/2δ., 5/8τρ.) ήταν ο πρώτος σκόρερ του αγώνα, ενώ πολύ καλός ήταν και ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος στο δεύτερο μέρος με 12 πόντους, 5 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 3 κλεψίματα. Για τον Παναθηναϊκό ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους είχε 13 πόντους, αλλά με 2/8 τρίποντα, ενώ ο Διαμαντίδης σημείωσε 11 πόντους, μάζεψε 9 ριμπάουντ και μοίρασε 4 ασίστ. Η άμυνα του Ολυμπιακού κράτησε άποντο τον Κώστα Τσαρτσαρή και στους 4 πόντους τον Μάικ Μπατίστ.


Με καλάθι του Μάικ Μπατίστ ο Παναθηναϊκός άνοιξε το σκορ στο ΣΕΦ, αλλά ο Πρίντεζης απάντησε αμέσως για το 2-2, σε ένα γήπεδο κατάμεστο με τους φίλους των γηπεδούχων να είναι ιδιαίτερα θερμοί. Ο Σπανούλης με τρίποντο έκανε το 2-5, ενώ ο Μπλάκνεϊ μείωσε άμεσα σε 4-5 στο πρώτο δίλεπτο. Στο 3' οι «πράσινοι» διατηρούσαν το προβάδισμα με 6-8, με τους «πράσινους» να βγάζουν αρκετά αμαρκάριστα σουτ στο ξεκίνημα του αγώνα.

Στα μισά της περιόδου οι δύο ομάδες μετά από αρκετές άστοχες επιθέσεις κρατούσαν το σκορ χαμηλά, στο 8-10, με τον Ολυμπιακό να προσπαθεί να επιβάλλει το παιχνίδι του, αλλά τον Παναθηναϊκό να δείχνει ότι είναι αυτός που δίνει το ρυθμό. Ωστόσο, με τρία λεπτά να απομένουν για το τέλος του πρώτου δεκαλέπτου, οι γηπεδούχοι με ένα εκρηκτικό διάστημα, είχαν πάρει το προβάδισμα και προηγούνταν με 14-12.

Το τέλος της πρώτης περιόδου βρήκε την ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη να προηγείται με 16-13, έχοντας σταθεροποιήσει το παιχνίδι της και κλείνοντας στην άμυνα τους διαδρόμους στους αντιπάλους της. Επίσης, είχε μόνο δύο λάθη, έναντι πέντε του Παναθηναϊκού.

Ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης πέτυχε το πρώτο καλάθι του δεύτερου δεκαλέπτου, με την είσοδό του στο παιχνίδι να προκαλεί απανωτές κινήσεις... σκάκι στους δύο πάγκους. Στο δίλεπτο ο Ολυμπιακός είχε φτάσει την υπέρ του διαφορά στους επτά πόντους, 20-13, έχοντας πια βρει ένα ρυθμό, ο οποίος είχε μπλοκάρει το τριφύλλι, αφού ακόμη και τα αμαρκάριστα σουτ ήταν άστοχα. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε το παιχνίδι με 2/2 τρίποντα και ακολούθησαν επτά συνεχόμενα άστοχα.

Με πέντε λεπτά να απομένουν για το τέλος του πρώτου ημιχρόνου, το σκορ ήταν 22-13, με τους «πράσινους» να μην μπορούν να σκοράρουν με τίποτα και τους «ερυθρόλευκους» αργά μεν, αλλά σταθερά να επιβάλλουν την κυριαρχία τους. Το πρώτο καλάθι του Παναθηναϊκού στο δεύτερο δεκάλεπτο ήρθε στο 16' με τον Μπατίστ να καρφώνει για το 22-15. Στο επόμενο λεπτό με τρίποντο του Μπλάκνεϊ, για πρώτη φορά η διαφορά ανέβηκε στους δέκα υπέρ του Ολυμπιακού, 25-15.

Ο Βασιλόπουλος στο δίλεπτο έκανε το 27-15 και ο Σπανούλης με τρίποντο μείωσε σε 27-18. Ωστόσο, ο Λιν Γκριρ με τον ίδιο τρόπο απάντησε για το 30-18, κάτι περισσότερο από ένα λεπτό για το ημίχρονο. Το εικοσάλεπτο ολοκληρώθηκε με τρίποντο του Γκριρ που έφερε τη διαφορά στους 13 πόντους, 33-20 και τον Ολυμπιακό να πηγαίνει στα αποδυτήρια με την ψυχολογία στα ύψη, αφού εντός παρκέ τα πράγματα πήγαιναν πολύ καλά. Ο Αμερικανός άσος ήταν ο πρώτος σκόρερ με 12 πόντους, ενώ για τους φιλοξενούμενους ο Σπανούλης είχε 9, αλλά και 3 λάθη.

Με δύο βολές του Δημήτρη Διαμαντίδη ο Παναθηναϊκός ήταν αυτός που πέτυχε τους πρώτους πόντους στην τρίτη περίοδο για το 33-22, αλλά ο Γκριρ απάντησε για να κάνει το 35-22, ενώ στο δίλεπτο ο Βασιλόπουλος έκανε το 37-22. Στο 23' η διαφορά είχε φτάσει στη μέγιστη τιμή της, τους 16 πόντους, 40-24, αλλά ο Γιασικεβίτσιους με τρίποντο (4/16 για τον Παναθηναϊκό), μείωσε σε 40-27.

Κάτι λιγότερο από έξι λεπτά για το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου έπεσαν τα πρώτα αντικείμενα στο παρκέ, αλλά και τα πρώτα δυναμιτάκια και καπνογόνα, με τους διαιτητές να διακόπτουν προσωρινά το ματς, αλλά για λίγο. Στο 25' ο Γιασικεβίτσιους με τρίποντο μείωσε στους δέκα πόντους, 44-34, και αναπτέρωσε το ηθικό της ομάδας του, ενώ λίγα δευτερόλεπτα πριν ο Μπατίστ είχε αποσυρθεί με τέσσερα φάουλ.

Με τον Γιασικεβίτσιους να παίρνει τα πράγματα στα χέρια του ο Παναθηναϊκός προσπαθούσε να ανατρέψει την κατάσταση, αλλά ο Ολυμπιακός διατηρούσε τη διαφορά από τους εννέα πόντους και πάνω. Με τρία λεπτά να απομένουν για το τριαντάλεπτο το σκορ ήταν 52-38 χάρη σε τρίποντο του Γκριρ, ενώ η τρίτη περίοδος έκλεισε με τους «ερυθρόλευκους» στο +10, 55-45, αφού ο Παναθηναϊκός έκανε την προσπάθειά του να μειώσει ενόψει τελευταίου δεκαλέπτου.

Ο Πρίντεζης σημείωσε το πρώτο καλάθι της τέταρτης περιόδου, ενώ ο Γουντς στον αιφνιδιασμό έκανε το 59-45 σε ένα πολύ γρήγορο 4-0 του Ολυμπιακού που ανάγκασε τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς να καλέσει εσπευσμένα τάιμ άουτ. Στο 33' το σκορ ήταν 61-47, με τους «ερυθρόλευκους» να δείχνουν αποφασισμένοι να φτάσουν στη νίκη και την ισοφάριση στη σειρά των τελικών.

Με το χρονόμετρο να δείχνει πέντε λεπτά για το τέλος της αναμέτρησης το σκορ ήταν 61-49, ενώ στο επόμενο λεπτό με δύο βολές του Αντρια Ζίζιτς η διαφορά έπεσε στους δέκα, 61-51, με τον Κροάτη να έχει οκτώ συνεχόμενους πόντους. Το τελευταίο τρίλεπτο βρήκε τις δύο ομάδες σε απόσταση 14 πόντων, 65-51, ο Παναθηναϊκός δεν μπορούσε να αντιδράσει και ένα τρίποντο του Τεόντοσιτς που έκανε το 68-51, έγειρε την πλάστιγγα στο «κόκκινο».

Ο Διαμαντίδης με τρίποντο απάντησε για το 68-54, κάτι λιγότερο από δύο λεπτά για το φινάλε, αλλά δεν ήταν αρκετό, αφού ο Ολυμπιακός με άνεση διατήρησε το προβάδισμά του και έφτασε τελικά στη νίκη με 71-55 και την ισοφάριση στη σειρά των τελικών.

Τα δεκάλεπτα: 16-13, 33-20, 55-45, 71-55

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιαννάκης): Μπλάκνεϊ 7 (1), Παπαμακάριος, Γουντς 7 (1), Πρίντεζης 9, Τεόντοσιτς 5 (1), Μπουρούσης 4, Τσακαλίδης 2, Γκριρ 20 (5), Μαυροκεφαλίδης, Βασιλόπουλος 12 (2), Βασιλειάδης, Σχορτσιανίτης 5

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ομπράντοβιτς): Αλβέρτης, Περπέρογλου 8 (2), Σπανούλης 10 (2), Γιασικεβίτσιους 13 (2), Μπατίστ 4, Ζίζιτς 8, Χατζηβρέττας 1, Ντικούδης, Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 11 (2), Ουίνστον, Τομάσεβιτς



Δεν υπάρχουν σχόλια: