Τετάρτη 16 Ιουλίου 2008

Και Οι Γυναίκες Μπορούν Να Καρφώσουν



Οπως πολλοί θα πιστεύουν το κάρφωμα δεν είναι προνόμιο μόνο των ανδρών μπασκετμπολιστων αλλα και των γυναικών . Αθλήτριες όπως η Candace Parker (αδελφή του Anthony Parker των Τοροντο Ράπτορς) , η 17χρονη ύψους 2.01 Brittney Griner αλλα και η συμπαίκτρια της Parker και θρύλος του πρωταθλήματος του WNBA* Lisa Leslie η οποία ηταν η πρώτη γυναικα που καρφωσε σε επίσημο αγωνα με την φανέλα των Λος Αντζελες Σπαρκς.
Στις 30 Ιουλίου του 2002 εναντιον των Μαιαμι Σολ η γεννημένη το 1976 και ύψους 1.96 Lisa Leslie καρφωσε για πρώτη φορά στην ιστορία του γυναικείου μπάσκετ ύστερα απο κλέψιμο και πάσα της συμπαίκτριας της Latasha Byears στον αιφνιδιασμο προκαλώντας την εκπληξη και τα επιφωνήματα όλων των θεατών που είχαν βρεθεί στο Στέιπλς Σέντερ εκέινη την νύχτα!
Στο all-star game του 2005 ήταν η ίδια που πέτυχε το δεύτερο κάρφωμα στην ιστορια του WNBA ενω στο All-star game του 2006 καρφωσε και η σεβενφουτερ Michelle Snow.

Αξίζει να σημειώθε οτι η Leslie ειχε ξαναδοκιμάσει να καρφωσει μερικά χρονια νωρίτερα χωρίς όμως αποτέλεσμα. Πέρα απο αυτό της το επιτευγμα η Lisa Leslie ι είχε σημειώσει όταν ακόμα αγωνιζόταν στο γυμνάσιο δυο εκατοστάρες (101 και 105) σε ένα παιχνίδι.

Για να επαναληφθεί το κατορθωμα της Λέσλι χρειαστηκε να περάσουν 6 χρόνια , καθώς η Candace Parker των Λος Αντζελες Σπαρκς έγινε, στη νικηφόρα αναμέτρηση με την Ιντιάνα Φίβερ (77-63), η δεύτερη παίκτρια που καρφώνει σε αγώνα του γυναικείου πρωταθλήματος μπάσκετ των Ηνωμένων Πολιτειών. Η απόφοιτος του Τενεσί δέχθηκε την πάσα από τη Raphaela Maciantri και, αφού έφυγε στον αιφνιδιασμό, κάρφωσε στο αντίπαλο καλάθι με το δεξί χέρι, 29 δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη του αγώνα. «Οταν δέχθηκα την πάσα και υπήρξε ανοικτός χώρος, θεώρησα ότι ήταν μία καλή ευκαιρία» είπε η Parker και πρόσθεσε: «Είμαι χαρούμενη που μπόρεσα να το πετύχω στο Λος Αντζελες, μπροστά στους φιλάθλους της ομάδας».
Τα παραπάνω επιτέυγματα φαντάζουν μικρά μπροστά στα επιτεύγματα της Brittney Griner η οποία σε ηλικία μολις δεκαέξι ετών κατάφερε να καρφώσει -με άνεση μάλιστα-!
Το 2006 πρωτοεμφανίστηκε στο προσκήνιο ως πρωτοετής του Nimitz (Houston) και από τις πρώτες της παρουσίες δεν δυσκολεύτηκε να ξεχωρίσει. Λόγω του μεγέθους του παπουτσιού που φοράει απέκτησε το "παρατσούκλι" "Big Foot" και οι εφιάλτες για τις αντιπάλους της, μόλις είχαν αρχίσει. Ολοκλήρωσε τη σεζόν ούσα η πρώτη σκόρερ της ομάδας της με 13 πόντους κατά μέσο όρο.


Το περασμένο καλοκαίρι, φορώντας τη φανέλα του AAU Houston Hotshots άφησε τους πάντες άναυδους καρφώνοντας τη μπάλα στο καλάθι. Εικόνα ασυνήθιστη για το επίπεδο των γυναικών, πόσω μάλλον για ένα κορίτσι 16 ετών. "Ολος ο κόσμος πήδηξε από τς θέσεις του και ζητωκραύγαζε", περιγράφει η Griner τηναντίδραση του κοινού για το πρώτο της κάρφωμα απο τότε η Griner εχει επαναλάβει πολλές φορες το καρφωμα κάνοντας τους ειδικούς να την ονομασουν "The Next Big thing" . Πέρσι σε 33 αγώνες στην κανονική περίοδο του κολεγιακού πρωταθλήματος η ομάδα της είχε ρεκόρ 26-7. Οι μέσοι όροι της Griner προκαλούν...ζαλάδα: 24,6 πόντοι, 12,4 ριμπάουντ, 5,7 κοψίματα και 1,7 ασίστ. Στον πρώτο αγώνα των play-off άγγιξε το quadruple-double (29 πόντοι, 13 ριμπάουντ, 11 κοψίματα, 9 ασίστ) οδηγώντας την ομάδα της στη νίκη με 60-28 επί του Westside High School !

*Woman National Basketball Association

Δειτε τα καρφώματα

3 σχόλια:

BIG 3 είπε...

Το link για "το ranking του eurobasket.com για τις γυναικες" δεν λειτουργει φιλαρακί...Διόρθωσε το...

Ωραιο και το θεματακι για τις γκόμενες του WNBA...

KEEP IT UP MAN....

Δ.

Ανώνυμος είπε...

άσε ρε φίλε, τι ύψος έχει το καλάθι του γυναικείου μάσκετ 3 μέτρα? χωρίς να πάρει ενισχυτικές "ουσίες" πηδάει εφημερίδα?

rodoskaideneimaikala είπε...

μπροστα στην γκρινερ οι αλλες ειναι απλως οδοντοκρεμες...